Leiderschap bij verandering?

Hoe toon je leiderschap bij steeds versnellende verandering?

· Leiderschap

Leiderschap bij snelle verandering

De wereld verandert steeds sneller. Wat vandaag goed is kan morgen alweer onvoldoende zijn. Doelen die vandaag worden vastgesteld kunnen morgen alweer achterhaald zijn. Wat vandaag de norm is kan morgen een uitzondering zijn. Wat vandaag een uitzondering is kan morgen de norm zijn. Hoe geef je leiding in een wereld waar veranderingen elkaar zo snel opvolgen?

Waarom gaat verandering steeds sneller?

Het enige dat zeker is dat niets zeker is. Het enige dat nooit al veranderen is dat alles zal veranderen. Verandering is als een natuurkracht. Als de zon die bij opkomst de nacht verandert in de dag en bij ondergang de dag verandert in de nacht. Mensen zijn creatief, ze creëren bijvoorbeeld elektrische auto's. Met creatie ontstaat ook destructie. De elektrische auto zal op termijn de fossiele brandstof auto overbodig maken. En er zal een tijd komen dat ook de elektrische auto weer overbodig wordt omdat er iets beters is gecreëerd. Er zijn steeds meer mensen, daarom gaat verandering ook steeds sneller. Er wordt simpelweg meer gecreert. En er wordt simpelweg meer vernietigd. Neem mijn eigen bedrijf The Play Potential. Met mijn bedrijf wil ik de focus verplaatsen van op extrinsiek gebaseerd leiderschap naar speels intrinsiek leiderschap. Het verleggen van deze focus zal oudere leiderschapsleer overbodig maken. Maar ook ik weet dat spel in de verre toekomst ook een keer overbodig zal worden omdat we toe zijn aan iets beters.

Voordat we ontdekken hoe je leiderschap toont bij verandering kijken we eerst naar wat geen leiderschap is bij verandering.

Wat is geen leiderschap bij verandering?

Voordat we ontdekken wat leiderschap is bij verandering, kijken we eerst naar dingen die lijken op leiderschap maar wat geen leiderschap is.

1 Verzet als leiderschap bij verandering?

Er zijn mensen die zich verzetten tegen verandering. Echter met verzet of het volgen van een leider die zich verzet trek je altijd aan het kortste eind. Dit type leider en volger houd zijn focus op wat hij niet wil. Hij is slachtoffer van de snel veranderende buitenwereld. Door zijn slachtofferschap legt hij de oorzaken van zijn problemen buiten zichzelf en wordt daarmee machteloos. Slachtofferschap is de tegenpool van leiderschap. Op zijn best wordt je door verzet een leider van slachtoffers. Een leider van een team waar je geen wedstrijden mee wint. Goede voorbeelden van verzettend leiderschap zijn de protestpartijen in de politiek.

2 Aanpassen als leiderschap bij aan verandering

Mensen die zich aanpassen aan verandering doen het al veel beter dan mensen die zich verzetten. Charles Darwin ontdekte het survival of the fittest mechanisme bij dieren. Overleving van degene met de beste 'fit' met zijn omgeving. Overleving van de best aangepaste aan zijn omgeving. Aanpassen aan verandering heeft een grotere overlevingskans dan verzet tegen verandering. Mensen die zich aanpassen aan verandering zien verandering als een kans. Ze zien verandering niet als bedreiging.

Leiderschap bij verandering

En tot slot zijn er leiders die verbetering creëren. Wanneer je dingen verbeterd loop je altijd voorop. Je hebt het first mover advantage. Het zal duidelijk zijn dat verbetering creëren de beste manier is van omgaan met verandering. Leiders als Bill Gates, Steve Jobs en Elon Musk bewijzen dat nog elke dag.

Deze leiders veranderen niet om het veranderen. Ze brengen verbeteringen aan in de realiteit.

Om verandering te creëren heb je creativiteit nodig. Creativiteit gaat aan tijdens spel. Met speels leiderschap creëer je verandering.

Over Lars

Lars Boeck Leiderschap expert

Lars is leiderschap expert. Hij richtte in 2017 The Play Potential om met leiderschap de deur te openen naar spel. Met spel trekken we onszelf, onze teams en de maatschappij als geheel naar een hoger plan.

2 minutes of fame: uitverkochte workshop geven op Nyenrode Business Universiteit.

Fun fact: zijn hond Goofy leerde hem het meeste over leiderschap