Gestresst? Te druk en word je geleefd?

Wil je van stressvol naar stressvrij?

Wat is stress?

 

We zijn drukker en worden meer geleefd dan ooit tevoren. Onze verplichtingen en verwachtingen stapelen zich torenhoog op. Het water staat velen tot aan onze lippen. Ons lichaam slaat keer op keer alarm voor een noodzakelijke koerswijziging. Stress is het waarschuwingssignaal van ons lichaam wanneer behoeften bedreigd worden. Als we niet luisteren volgt er vanzelf een burn-out of erger.

broken image

Wat zijn de gevolgen van stress?

Wanneer we stress laten bestaan zijn de gevolgen niet mis. Chronische stress holt ons lichaam van binnen uit. Chronische stress maakt ons leven erg onaangenaam. Als je elementen in onderstaande opsomming van meest voorkomende symptomen herkent dan weet je dat je last van aanhoudende stress hebt.

 • Hartkloppingen, verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Hyperventilatie, benauwdheid en kortademig
 • Pijn in je buik, maag en darm klachten
 • Slaapstoornissen, onregelmatig slapen
 • Paniekaanvallen of piekeren
 • Spanning in het lichaam
 • Spierpijn in armen en benen
 • Rugklachten in schouders en onderrug
 • Fysieke en mentale uitputting
 • Geheugen en concentratieproblemen
 • Opvliegers (hevige emotionele reacties)
 • Koud afstandelijk zijn
 • Depressief voelen

Chronische stress zet onze relaties onder druk. Mannen met aanhoudende stress doen het in de slaapkamer minder goed. Letterlijk krijgen ze hem niet meer omhoog. Stel je eens voor wat dit met het zelfvertrouwen van een man doet. Bij vrouwen raakt de menstruatiecyclus in de war. In extreme gevallen stopt de menstruatie zelfs helemaal. Zowel de symptomen bij mannen als bij vrouwen leggen een enorme druk op de gezondheid van de relatie. Je zou kunnen stellen dat een relatie met aanhoudende stress op lange termijn onmogelijk is. Datzelfde geldt ook voor voortplanting. Zonder menstruatie en een hangende wordt een happy family onmogelijk. Als je als een gezin hebt kan je met chronische stress minder goed voor ze zorgen. Zowel financieel als emotioneel. Stress zorgt voor druk bij de mensen die je juist wilt beschermen

Chronische stress vreet aan onze loopbaan. Chronische stress en een succesvolle carrière gaan niet goed samen. En dat is vrij vervelend. Wanneer je niet lekker gaat op je werk ben je de eerste die op straat staat bij een reorganisatie. Dat betekent dat je je zorgen maakt over je inkomsten. Of je de hypotheek of nog erger het brood op je plank in de toekomst nog wel kan betalen. Je bent de laatste die in aanmerking komt voor een promotie. Als je nu al stress hebt, hoe moet dat dan als je meer verantwoordelijkheid krijgt. Promoties zijn niet weggelegd voor gestresste mensen. Dit is geen discriminatie. Dit is gezond verstand. Je zet je peuter van drie toch ook niet achter het stuur? Stress zorgt er voor dat je achterblijft. Stress zorgt er voor dat anderen er met de prijzen vandoor gaan.

Hoe is een leven zonder stress?

Je bent er zeker van dat jij en je familie de komende jaren voldoende te eten hebben. Je woont in een comfortabel veilig huis waarvan je zeker weet dat je daar de komende jaren kan blijven wonen. Je hebt een groep mensen om je heen waar jij je thuis voelt. Een groep mensen waar jij een passie mee deelt. En je hebt zelfs aanzien en respect van jouw groep. Je wordt gewaardeerd voor wie je bent en wat je doet. Daarnaast heb je nog voldoende tijd en energie om jezelf te ontwikkelen.
Je ademhaling is kalm, diep en je krijgt veel zuurstof binnen. Je hartslag is laag maar krachtig, zonder moeite voorziet je hart je lichaam van zuurstof. Je buik is in staat je voeding goed te verteren. Je slaapt diep en goed. Wanneer je wakker wordt voel je je uitgerust en ben je klaar om er weer een mooie dag van te maken. Je lichaam is ontspannen en herstelt snel van inspanning. Rugklachten en hoofdpijn behoren tot het verleden. Je voelt je fit en zowel fysiek als mentaal. Twijfel heeft plaats gemaakt voor daadkracht. Keuzes maak je snel en je kan vertrouwen op je intuïtie. Je focus is als een laserstraal en je vergeet nooit iets. Je emoties en gevoelens zijn goed in balans. Contact met anderen voelt warm en goed. Je bent de partner en ouder die je wilt zijn. En ook voor je familie ben je er altijd. Daarnaast heb je een sociaal leven naar wens. Je hebt gewoon een gezond sociaal leven.
Op je werk weet je precies wat je wilt. Contact met anderen is goed en er wordt echt samengewerkt. Je wordt niet alleen gewaardeerd in geld maar ook voor je kennis en wie jij als mens bent. Je wordt als expert gezien in je vak en je werkt samen met andere experts. Samen werken jullie aan een droom. Jullie hebben een doel dat veel groter is dan jullie zelf. Hoe klinkt een stressvrij leven in je oren? Zie je een stressvrij bestaan wel zitten?

Wat is de bron van stress?

Stress komt voort uit eerder gemaakte keuzes. Stress is een waarschuwingssignaal dat je behoeften bedreigd worden. Om een stressvol leven te veranderen naar een stressvrij leven zijn andere keuzes nodig. Ander gedrag. Gedrag doe je en keuzes maak je op basis van je aannamen en oordelen. Die aannames en oordelen moeten dus veranderen als je gedrag wilt veranderen. Eén van de manieren waarop the play potential daarbij helpt is de persoonlijke leiderschapsreis.

Wil je op persoonlijke leiderschapsreis

In een storm is het lastig zeilen bijzetten. Daarom nemen we met onze persoonlijke leiderschapsreis even afstand om ons te verlossen van alle verplichtingen, verwachtingen en de waan van de dag. We ruilen het drukke Nederland in voor de rustige Algarve. We laden weer op van de zon, zee en natuur. Tijdens de leiderschapsreis stap je uit je gewone en in een onbekende wereld. Een leiderschapsreis is de ideale manier om dieper te reizen in je binnenwereld. Trek je tijdelijk terug uit het drukke Nederland. Even los van verplichtingen, werkzaamheden en verwachtingen. Voel letterlijk meer ruimte om op te laden en verruim gedachten en patronen. Om jezelf beter te leren kennen. Om te ontdekken waar je voor staat en wat je beweegt. Gun niet alleen jezelf maar ook anderen dit cadeau.