Vertrekkend talent als symptoom van gevaarlijk leiderschap

Gevaarlijk leiderschap

Vertrekkend talent is een symptoom van gevaarlijk leiderschap. Net als conflict, disengagement en burn-out symptomen zijn van gevaarlijke leiders.

Kosten voor talent

Organisaties investeren gigantische bedragen in het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent. En terecht! Zonder talent ziet de toekomst van de organisatie er niet rooskleuring uit. Wanneer concurrenten wel talent weten te behouden dan weten we allemaal waar het schip strand.

Kosten van vertrekkend talent

Des te zuurder is het wanneer een talent vertrekt nadat de organisatie daar veel tijd, geld en energie heeft ingestoken. Niet alleen zijn ze het talent kwijt maar het talent zet haar talent in voor een ander.

De gevaarlijke werkomgeving als oorzaak voor vertrekkend talent

Vertrek van talent staat gelijk aan overlevingsstrategie vluchten. Vluchten doen mensen wanneer er gevaar is waarvan ze geloven dat ze niet kunnen winnen. Vertrekken valt onder disengagement. Het talent is letterlijk niet meer betrokken bij de organisatie. Onderstaande flow-chart geeft de flow van gevaar en veiligheid weer.

broken image

Veilige leiders als magneet voor talent

Wanneer er geen gevaar is is er ook geen noodzaak voor vertrek van talent. Veiligheid is de magnetische aantrekkingskracht voor talent. Door het gevaar weg te halen open je de deuren naar spel. Spel brengt autonomie, purpose vertrouwen, hogere productiviteit en creativiteit en employee engagement gaat omhoog . Alsof dat nog niet genoeg is dalen de kosten van conflict, burn-out en ziekteverzuim. Met veiligheid en spel krijg je een topteam en een top leider. The Play Potential helpt leiders beter veiligheid faciliteren zodat zij en hun werkomgeving the play potential kunnen benutten.