Gevaarlijk leiderschap is een gevaar voor de leider en zijn mensen

Wat is gevaarlijk leiderschap

Gevaarlijk leiderschap is de situatie waar een leider gevaar laat bestaan. Gevaar veroorzaakt stress, conflicten, vertrekkend talent, disengagement en burn-out. Veiligheid is het medicijn. Het is de belangrijkste taak van een leider om zijn mensen veilig te houden. De eerste levensbehoefte van een mens is veiligheid. Als een leider niet in deze levensbehoefte kan voorzien dat is dat gevaarlijk voor de leider en zijn mensen.

Gevaar is verliezen

Een leider die geen veiligheid kan bieden is geen leider. Daar komen de zijn mensen en de leider zelf snel achter. De leider wordt een brandjes blusser in plaats van iemand die veiligheid en koers geeft. Wanneer je een veilige werkomgeving naast een onveilige werkomgeving zet zal snel duidelijk worden welke er wint. De werkomgeving met gestreste, ruziënde, en zieke mensen. De werkomgeving waar talent zo snel mogelijk weer vertrekt? Of de werkomgeving waar mensen relaxed zijn, energie hebben en samen kunnen werken?

Veiligheid en spel is winnen

Het is aan de leider om veiligheid te faciliteren. Dat kan alleen als de leider veilig is naar zichzelf. Wanneer zijn woorden en daden overeen hetzelfde zeggen. Pas als een omgeving veilig is worden neemt het lerend vermogen toe en kunnen mensen in creatieve modus.

Veiligheid voor anderen begint met veiligheid naar jezelf