Leiderschap, spel en veiligheid

Hoe spel bijdraagt aan veiligheid en leiderschap

Spel zorgt voor betere skills

De beste manier om ergens beter in te worden is door het te doen. Een betere voetballer wordt je door wedstrijden en trainen. Een betere tennisser wordt je door wedstrijden en te trainen. Maar zodra je verwachting voor jezelf creeert gaat het lerend vermogen achteruit.

Zelf ben ik groot fan van tennis en met name Roger Federer. Federer is de speler die het best gebruik maakt van het potentieel van spel. Hij is creatief en heeft een aantal shots uitgevonden. Tennis als spel is rijker geworden door Federer. Zo kent elke sport zijn iconen. Maar ook Federer heeft momenten gekend dat hij hoge verwachtingen van zichzelf creeerde. En dan lukt het niet meer. In tennis bestaat de term chocking. Wat betekent dat de tennisser nerveus is en zijn lichaam gespannen. Dan verdwijnt de flow. En dan verdwijnt de creativiteit. Gelukkig is Federer zijn zenuwen over het algemeen de baas en kunnen we genieten van fantastisch tennis.

Door te spelen krijg je meer skills en door meer skills kan je meer spelen.

Spel als bron van veiligheid

Spel expert Stuart Brown legt in deze korte video uit hoe spel vijanden in vrienden kan veranderen. Deze hongerige ijsbeer staat op het punt deze husky tot zijn lunch te maken. Totdat de husky de ijsbeer uitdaagt om te spelen. De ijsbeer gaat in op het spel. Niet alleen overleeft de husky. Ze heeft ook nog een maatje om plezier mee te maken.

In dezelfde tedx talk legt Stuart Brown uit hoe spel bijdraagt aan het onderscheiden van echt en nep gevaar. Hij gebruikt hiervoor een experiment gedaan op ratten.

Er zijn 2 groepen jonge ratten. Groep A laat je spelen. Bij groep B stop je het spel. Als de ratten volwassen zijn leg je bij beide groepen een halsband van een kat. Groep B verstopt zich en komt nooit meer tevoorschijn. Groep A verstopt zich ook. Maar na een tijdje gaan ze op onderzoek. Groep A weet uiteindelijk dat een halsband van een kat niet hetzelfde is als een kat. Groep B weet niks en legt het loodje.

Spel is dus niet alleen een gevolg van veiligheid. Het is ook een manier om veiligheid te faciliteren. En daarmee smelt de weg en het doel samen in spel.

De weg en het doel smelten samen in spel. - Lars Boeck