Leiderschap, spel en purpose

Iedereen heeft purpose. Slechts weinigen gebruiken purpose.

Wat is een purpose?

Een purpose is een hoger doel, een roeping. Een purpose verbind dat wat je leuk vind met je talenten en je vaardigheden en met iets waar jij voor staat dat veel groter is dan jezelf.

Heeft iedereen een purpose?

Ja iedereen heeft een purpose. Of je we nu willen of niet, we hebben altijd doelen. Als je op dit moment je hogere doel nog niet weet betekent niet dat je geen purpose hebt. Het enige dat je wel zeker weet is dat je er nog niet bewust van bent. Dus ook de mensen die niet geloven in een purpose hebben een purpose.

Heeft het niet kennen van je purpose nadelige gevolgen?

Wanneer je geen purpose hebt dan ben je geen koers. Geen stipje aan de horizon waar je naartoe wilt. Dat geeft heel veel keuzestress en twijfel. Als een groter doel ontbreekt komt je focus automatisch terecht bij kleinere doelen. Je neemt veel tijd voor het beslissen wat je gaat eten of welke kleren je vandaag aan moet. Keuzes die er morgen al niet meer toe doen.

Heeft het kennen van je purpose voordelen?

Het kennen van jouw purpose geeft je koers. Zonder na te twijfelen kan je beslissen. Ja zeggen wordt makkelijker en nee zeggen ook. Grenzen aangeven gaat automatisch. En grenzen bewaken doe je met twee vingers in je neus.

Kan een ander mij vertellen wat mijn purpose is?

Nee dat kan een ander niet. Jouw unieke purpose kan alleen jij zelf ontdekken. Er zijn wel mensen die hun eigen purpose gevonden hebben en vervolgens geloven dat die purpose voor iedereen is. Trap daar niet in want je wordt voor andermans karretje gespannen.

Hoe vind je jouw unieke purpose?

Ieders unieke purpose bestaat uit 4 elementen. Je passie, talent, skills en je legacy

broken image

1 Passie

Wat vind je het allerleukste om te doen. Wat doe je in je vrije tijd. Wat doe je zonder dat je daar enige vorm van waardering ontvangt of zou willen ontvangen? Van welke dingen vind je het altijd jammer als ze zijn afgelopen? Waarvoor kunnen mensen jou midden in de nacht wakker maken?

2 Talent

Aan wie of wat irriteer, frustreer of erger je het meeste? Welk type mens begrijp jij nou helemaal niks van? Wat je aan een ander irriteert is een sleutel naar het vinden van je eigen talenten.

3 Skills

Waarop geven anderen jou complimenten.? Waar zou een ander je voor bellen? Je kan een mailtje sturen aan bekenden met de vraag waar ze jou goed in vinden. Je eigen vaardigheden zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. Vaak verkeer je in een omgeving van mensen met dezelfde vaardigheden. Als voetballer ga je vaak met voetballers om en niet met basketballers.

4 Legacy

Wat wil je nalaten? Wat wil je dat je kleinkinderen over 50 jaar over je zullen zeggen? Wat leven gun je ze? Je legacy is veel groter dan jijzelf. Je legacy leeft voort nadat jij er niet meer bent.

Staat je purpose vast?

Wat heeft purpose met veiligheid en spel te maken?

Purpose geeft jezelf veiligheid. Houvast. Je weet waarvoor je staat en waarvoor je in beweging komt. Door een purpose komt een consistentie in je handelingen. Je wordt betrouwbaar. Je wordt veilg voor anderen. Via veiligheid geeft purpose ruimte voor spel. Spel geeft op zijn beurt meer veiligheid en purpose. Je zou zelfs kunnen zeggen dat spel de purpose is. Waarom zou je ergens naartoe willen als er geen spel en plezier zou zijn?

broken image

Lars is gevaarlijk en veilig leiderschap expert. Hij richtte in 2017 The Play Potential op om gevaarlijk leiderschap te transformeren in veilig leiderschap. Veilig leiderschap opent de deur naar spel. Met spel trekken we onszelf, onze teams en de maatschappij als geheel naar een hoger plan.

2 minutes of fame: uitverkochte workshop geven op Nyenrode Business Universiteit.

Fun fact: zijn hond Goofy leerde hem het meeste over leiderschap.