7 vragen over werkstress verminderen.

Met 3 bonustips hoe je per direct werkstress kan verminderen

· Leiderschap

1 Waarom wil je werkstress verminderen?

Stress voelt niet fijn. Op zich is dat al voldoende reden om stress te verminderen. Als stress aanhoud heeft het een vernietigende werking op je lichaam, je relaties en je loopbaan.

2 Wat is werkstress?

Stress is een signaal van ons lichaam dat we in gevaar zijn. Een signaal om ons te waarschuwen dat één van onze behoeften bedreigd wordt. Wanneer een vervulde of te vervullen behoefte bedreigt wordt voelen we stress. Stress is dus een waarschuwingssignaal dat de vervulling van onze behoeften in gevaar is. Vanuit onze natuur, ons dna, onze hardware kennen we globaal slechts drie strategieën om ons te beschermen tegen gevaar. Drie manieren om onze behoeften te vervullen. Namelijk vechten, vluchten en verstijven. Wanneer je vecht ga je naar de dreiging toe. Wanneer je vlucht ga je van de bedreiging weg. Wanneer je verstijft doe je net alsof je er niet bent. Verderop komen we uitgebreid terug op vechten, vluchten en verstijven.
Stress blijft aanhouden wanneer vechten, vluchten of verstijven faalt. Een behoefte wordt namelijk nog steeds niet vervuld. Daardoor ontstaat chronische stress. Chronische stress is ongezond. Chronische stress is destructief voor ons lichaam, onze relaties en onze carrière.

3 Wat zijn de gevolgen van onverminderde werkstress op ons lichaam?

Chronische stress is de voorbode van een lange lijst aan lichamelijke problemen. Chronische stress maakt ons leven erg onaangenaam. Als je elementen in onderstaande opsomming van meest voorkomende symptomen herkent dan weet je dat je last van aanhoudende stress hebt.

 • Hartkloppingen, verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Hyperventilatie, benauwdheid en kortademig
 • Pijn in je buik, maag en darm klachten
 • Slaapstoornissen, onregelmatig slapen
 • Paniekaanvallen of piekeren
 • Spanning in het lichaam
 • Spierpijn in armen en benen
 • Rugklachten in schouders en onderrug
 • Fysieke en mentale uitputting
 • Geheugen en concentratieproblemen
 • Opvliegers (hevige emotionele reacties)
 • Koud afstandelijk zijn
 • Depressief voelen

4 Wat zijn de gevolgen van onverminderde werkstress op onze relaties?

Mannen met aanhoudende stress doen het in de slaapkamer minder goed. Letterlijk krijgen ze hem niet meer omhoog. Stel je eens voor wat dit met het zelfvertrouwen van een man doet. Bij vrouwen raakt de menstruatiecyclus in de war. In extreme gevallen stopt de menstruatie zelfs helemaal. Zowel de symptomen bij mannen als bij vrouwen leggen een enorme druk op de gezondheid van de relatie. Je zou kunnen stellen dat een relatie met aanhoudende stress op lange termijn onmogelijk is. Datzelfde geldt ook voor voortplanting. Zonder menstruatie en een hangende wordt een happy family onmogelijk. Als je een gezin hebt kan je met chronische stress minder goed voor ze zorgen. Zowel financieel als emotioneel. Stress zorgt voor druk bij de mensen die je juist wilt beschermen.

5 Wat zijn de gevolgen van onverminderde werkstress op onze loopbaan?

Chronische stress en een succesvolle carrière gaan niet goed samen. Wanneer je niet lekker gaat op je werk ben je de eerste die op straat staat bij een reorganisatie. Dat betekent dat je je zorgen maakt over je inkomsten. Of je de hypotheek of nog erger het brood op je plank in de toekomst nog wel kan betalen. Je bent de laatste die in aanmerking komt voor een promotie. Als je nu al stress hebt, hoe moet dat dan als je meer verantwoordelijkheid krijgt. Promoties zijn niet weggelegd voor gestresste mensen. Dit is geen discriminatie. Dit is gezond verstand.

6 Wanneer ga jij werkstress verminderen?

Wanneer je chronische stress zijn gang laat gaan dan vreet het aan carrières, relaties en aan ons lichaam. Chronische stress holt het ons lichaam van binnen uit. We hebben geen tijd en echte aandacht voor de mensen waarvan we houden. Daardoor blijven we eenzaam en alleen en leeg achter. We voelen ons onbegrepen. Negatieve emoties als angst, onzekerheid, eenzaamheid en wanhoop nemen de overhand. Je zou kunnen zeggen dat je gefaald hebt.
Voor anderen worden we er ook niet leuker op. Positieve mensen mijden negatieve mensen. Negativiteit trekt negativiteit aan. We schamen ons omdat we niet in staat zijn geweest iets van ons leven te maken. Of we worden boos en wijzen met de vinger naar oorzaken buiten onszelf van ons ongenoegen. Wacht jij totdat stress je leven kapot heeft gemaakt? Of kom je bij de eerste hartklopping, versnelde ademhaling of buik die van streek is in actie?

7 Hoe kan je werkstress verminderen?

We weten al dat stress een waarschuwingssignaal is voor bedreigde behoeften. Stap 1 is uitzoeken welke behoefte er precies bedreigd wordt. Maslow heeft onze behoeften in een piramide visueel gemaakt.

broken image

Werkstress verminderen tip 1

Wanneer je weet welke behoefte bedreigd wordt kan je die behoefte tijdelijk naar beneden bijstellen. Dat geeft je per direct minder stress. Stap 2 is dat je zorgt dat je op langere termijn deze behoefte voorgoed vervult.

Werkstress verminderen tip 2

Kies je behoeften. Laat je behoeften niet aanpraten door reclame of de maatschappij. Bepaal zelf waar jij behoefte aan hebt. Vind jij vakantie belangrijker dan een mooie auto. Maak je dan niet druk dat een ander een mooier auto heeft. Vind jij de opvoeding van je kinderen belangrijker dan je carriere? Maak je dan niet druk om dat een ander eerder een promotie krijgt. Neem het heft in eigen handen over jouw behoeften en de vervulling daarvan. 

Werkstress verminderen tip 3

Focus op je behoeften die wel vervuld zijn. Ons reptielen en zoogdierenbrein focust altijd op schaarste op de dingen die je niet hebt. Zorg dat je de baas wordt over je focus door te focussen op wat je wel hebt. Een seconde nadat je focus werkelijk is verandert zal je stress als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Heb je nog vragen over Werkstress verminderen?

Stel je vraag hieronder in de comment's