3 gevaren van stress en fight flight freeze!

Stress en fight flight freeze verziekt je lichaam, relaties en ondermijnt je werk.

 

Wat is fight, flight freeze?

Fight flight freeze is de reactie op acuut gevaar om te kunnen overleven. De fight flight freeze reactie is universeel bij zowel mens als dier. Fight flight freeze gaat gepaard met angst en stress. Als reactie op het gevaar maakt ons lichaam testosteron, adrenaline en cortisol aan. Wanneer van het gevaar verdwenen is herstellen endorfines en dopamine de balans in het lichaam. Onderstaande vidio geeft een gedetailleerd overzicht van de fight flight freeze reactie.

Wanneer fight flight freeze niet succesvol is blijft het gevaar bestaan en blijft ons lichaam stresshormen afgeven. Stress wordt dan chronisch. Chronische stress is desastreus voor onze gezondheid. Wanneer fight flight freeze niet succesvol is blijft het lichaam streshomronen afgeven. Stress houd dan aan en wordt chronisch. Chronische stress heeft een vernietigende werking op het lichaam. Hoe langer de stress aanhoudt des te destructiever de gevolgen:

 • Hartkloppingen, verhoogde hartslag en bloeddruk.
 • Hyperventilatie,benauwdheid en kortademig.
 • Pijn in je buik, maag en darm klachten.
 • Slaapstoornissen.
 • Paniekaanvallen of piekeren.
 • Spanning in het lichaam.
 • Spierpijn in armen en benen.
 • Rugklachten schouders en onderrug.
 • Fysieke en mentale uitputting.
 • Huiduitslag.
 • Geheugen en concentratieproblemen.
 • Opvliegers (hevige emotionele reacties).
 • Koud afstandelijk.
 • Depressief voelen.
Als toevoeging aan de bovenstaande lijst noemt stresswetenschapper Robert Sapolski nog diabetes, stress bij kinderen kan ervoor zorgen dat ze stoppen met groeien, stress ondermijnt het immuunsysteem waardoor je veel vatbaarder wordt voor infecties en als dat allemaal nog niet erg genoeg is worden vrouwen onvruchtbaar doordat de menstruatiecyclus verstoord is en mannen krijgen 'm' niet meer omhoog door stress.

Gevaar 1: Stress schakelt ons imuunsysteeem uit waardoor de deur wagenwijd opengaat voor klein gevaar als virussen en bacterien.

Fight flight freeze is een zeer succesvol overlevingsmechanisme op echt en groot gevaar. Voor klein gevaar zoals bacterien, virus hebben we ons imuunsysteem. Zoals in de bovenstaande video aangegven reageren we ook met fight flight freeze op nep gevaar.

Gevaar 2: Stress ondermijnt relaties doordat je vecht, vlucht en verstopt voor nep gevaar.

Gevaar 3: Stress ondermijnt je werk omdat je gezondheid zwak is en omdat je werkrelaties getekend worden door conflict, vluchten en verstoppen

Werkt fight flight freeze bij nep gevaar?

Er is één soort gevaar waarop fight flight freeze niet werkt. Dat is het gevaar dat in ons leeft. Het gevaar in ons hoofd. Als je daartegen vecht maak jezelf kapot, als je er van probeert te vluchten gaat het met je mee. Als je er op verstijft verstijft het gevaar ook. Er is altijd maar 1 verliezer in de strijd tegen nepgevaar. Je weet dat je verloren hebtin geval van een een systeemcrash, een burn-out een depressie.

Chronische stress als gevolg van fight flight freeze bij nep gevaar?

Het nep gevaar zit in je hoofd en is dus altijd bij je. Nep gevaar is chronisch. Daarom is de stress die volgt bij nep gevaar ook chronisch. En chronische stress verzwakt ons op lichameleijk, mentaal en sociaal gebied. Als een ziekte verzwakt het je.

"Sustained or repeated stress can disrupt our bodies in seemingly endless ways. Neurons in the parts of the brain relating to learning, memory and judgment don't function as well under stress. ". - Robert Sapolski

Wat zijn de gevolgen van fight flight freeze?

Vechten kent slechts twee uitkomsten. Winnen en verliezen. Zelfs als jij wint is de ander een verliezer en heeft een ander een slechte ervaring met jou. Dus zelfs winnen is uiteindelijk ook verliezen. En bij het vechten kan je gewond raken. Iets dat ook verlies is. Het nadeel van het winnen van het gevecht is dat je gaat geloven dat vechten een succesvolle manier is om te winnen.

Vluchten kent ook maar twee uitkomsten. De vlucht is geslaagd of niet. Als het vluchten geslaagd is heb je wel je thuisvoordeel verloren. Je moet opnieuw een veilige basis bouwen. Als de vlucht succesvol is ga je geloven dat vluchten een goede manier is om met gevaar om te gaan. Als de vlucht niet geslaagd is blijft het gevaar aanwezig.

Verstijven is alleen succesvol als het gevaar wijkt. Je blijft wel geloven dat het gevaar elk moment terug kan komen en je blijft dus voor altijd op je hoede.

Leiding over je innerlijke vechter, vluchter en verstijver?

Hoe fijn zou het zijn als je het verschil kan onderscheiden tussen echt en nep gevaar? Hoe fijn zou het zijn als je volledig op je fight flight freeze mechanisme kan vertrouwen in geval van nood. En hoe fijn zou het zijn als chronisches stress, onnodige conflicten achter je kan laten. Hoe fijn zou het zijn als je lange termijn relaties met mensen aan kan gaan zonder dat je fight flight freeze mechanisme op ruzie of vlucht aanstuurt? Hoe fijn zou het zijn als je vijanden in vrienden kan veranderen?

Het leren onderscheiden van echt en nep gevaar kan je leren met persoonlijke ontwikkeling. Daarmee krijg je de leiding over je eigen fight flight freeze mechanisme. Jij wordt de baas over je innerlijke vechter, vluchter en verstijver. Je kan de overlevingsstrategien nog steeds inzetten wanneer je dat nodig acht.

broken image