10 vragen over persoonlijk ontwikkelbudget

Hoe zet je goed, makkelijke en snel je persoonlijk ontwikkelbudget in zonder te veel twijfel en keuzestress?

· Leiderschapsreis,Leiderschap coach,Leiderschap cursus,Ontwikkeling,Walk en Talk

1 Wat is persoonlijk ontwikkelbudget?

Persoonlijk ontwikkelbudget is geld dat je krijgt om te besteden om jezelf te ontwikkelen.

Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden.- Minister Wouter Koolmees

2 Wie betaald het persoonlijk ontwikkelbudget?

Goede werkgevers betalen persoonlijk ontwikkelbudget. Het kabinet heeft ook plannen om persoonlijk ontwikkelbudget uit te geven. Als anderen geen persoonlijk ontwikkelbudget voor je vrijmaken is het verstandig zelf je persoonlijke ontwikkeling te financieren. Persoonlijke ontwikkeling is een investering in jezelf en een investering die zich altijd in energie, tijd en geld zal terugbetalen.

3 Hoeveel persoonlijk ontwikkelbudget krijg ik?

Of en hoeveel persoonlijk ontwikkelbudget je krijgt hangt af van bij welke organisatie je werkt. Persoonlijk ontwikkelbudget verschilt tussen de 1000 en 10 duizenden Euro. Hoe hoger je op de ladder staat des groter vaak de zak met persoonlijk ontwikkelbudget.

4 Is het verschil in persoonlijk ontwikkelbudget oneerlijk?

Ja en nee. Ja omdat juist degenen die de meeste persoonlijke ontwikkeling nodig hebben vaak onderaan op de ladder staan en een kleine zak of zelfs met lege handen staan. Nee omdat hoe lager je op de ladder staat des te minder verantwoordelijkheid je draagt. Hoe meer verantwoordelijkheid des te hoger de beloning.

De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing zijn helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Denk aan flexwerkers, werkzoekenden en werkenden in krimpberoepen, zoals verkoop- en administratief medewerkers. Zij lopen het hoogste risico om werkloos te worden of langdurig te blijven.

5 Waarom gebruiken veel werknemers hun persoonlijk ontwikkelbudget niet?

Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van of kan daar gebruik van maken. Daarvoor zijn minstens 3 oorzaken:

6 Zijn mensen te druk om hun persoonlijk ontwikkelbudget in te zetten?

Veel medewerkers hebben het simpelweg te druk om zich bezig te houden met persoonlijke ontwikkeling. Ze gaan op in de waan van de dag. Ze hebben al te veel hooi op hun vork. Ze zijn gestrest. Als iemand gestrest is heeft hij geen tijd voor persoonlijke ontwikkeling. We kennen allemaal eigenschap 7 van effectief leiderschap van Covey:

‘Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”- Covey

Als je het te druk hebt voor persoonlijke ontwikkeling, dan mis je in deze veranderende wereld de mogelijkheid om mee te bewegen. Het betekent dat je je prioriteiten verkeerd legt en dat je carrière slechts één kant op kan gaan. De kant die het nu op gaat, de kant van stilstand of achteruitgang. En in een veranderende wereld is stilstand ook achteruitgang. En niet de kant van aanpassing aan verandering of zelfs het creeren van verbetering. En in de bedrijfstak waar je nu in zit, is het niet de vraag óf je boventallig wordt, maar vooral de vraag wanneer je boventallig wordt. Het is hoogste tijd om je zaag te slijpen!

7 Kunnen mensen niet kiezen omdat er te veel aanbod is?

Grote bedrijven hebben soms duizenden opleidingen en cursussen in hun catalogus van evenzoveel aanbieders en leveranciers, die je kunt kiezen voor het inzetten van je persoonlijk ontwikkelbudget. Hoe moet je daar nu uit kiezen? En als je niet waar je moet beginnen met zoeken, dan zal je niets vinden. En dus stel je het maar weer voor je uit. Als je niet weet wat je wilt is het lastig keuzes maken. Als het je ontbreekt aan een purpose; stip aan de horizon waar je naartoe wilt is er een zee van mogelijkheden. Twijfel slaat toe en keuzes maken wordt moeilijk. Een purpose geeft koers en keuzes maken wordt heel eenvoudig.

Ministers Koolmees en Van Engelshoven werken daarom ook aan een digitaal overzicht waar iemands individuele scholingsmogelijkheden staan. Zo krijgen mensen beter inzicht in hun eigen mogelijkheden. Ook gaan ze de belastingregels rondom private leerbudgetten verduidelijken. En de ministers werken aan een flexibeler opleidingsaanbod, zodat een opleiding beter te combineren is met werk en privé.

8 Zijn we bang dat onze persoonlijk ontwikkelbudget aanvraag afgekeurd wordt?

Een enkeling weet wel wat hij wil, maar is bang dat zijn aanvraag afgekeurd gaat worden vanwege de fiscale toets. Heb je eindelijk helder wat je wilt, is er altijd nog iemand anders die ja of nee kan zeggen. En is je motivatie in relatie tot jouw persoonlijke omstandigheden bepalend voor het wel of geen akkoord krijgen. Dus het kan zo zijn dat een collega dezelfde cursus goed gekeurd krijgt, terwijl die bij jou wordt afgewezen. Het niet indienen van een aanvraag kan dus veiliger voelen, dan het wel indienen. Je krijgt dan in ieder geval geen afkeuring. Bang zijn voor afkeuring zal er voor zorgen dat jij je kansen niet optimaal benut. Je werkgever geeft je niet zomaar jaarlijks een persoonlijk ontwikkelbudget. Je werkgever wil echt dat je je ontwikkelt en dat je mee kan gaan met of zelfs gebruik kan maken van de aankomende veranderingen.

9 Wat zijn de gevolgen van niet persoonlijk ontwikkelen?

Je budget niet inzetten heeft mogelijk de volgende gevolgen:

  1. Je blijft te druk. Je hebt geen focus. Je blijft gestrest.
  2. Je marktwaarde daalt. Je staat stil of gaat achteruit.
  3. Het blijft je ontbreken aan koers en een stip aan de horizon. Daardoor blijf je  gevangen in de waan van de dag.
  4. Je blijft je mogelijkheden worden steeds beperkter..
  5. Je werkgever ziet dat jij je niet kan of wil ontwikkelen. Wie zich niet ontwikkelt blijft achter in een veranderende wereld. 

10 Hoe zet ik mijn persoonlijk ontwikkelingsbudget slim in?

Je kan je persoonlijk ontwikkelbudget inzetten om iets te leren dat met je vak te maken heeft. Een cursus social media bijvoorbeeld. Met deze extreem veranderlijke tijden weet je niet of de cursus met een paar jaar nog steeds relevant is. Je kan er ook voor kiezen om jezelf te ontwikkelen. Wanneer jij jezelf ontwkkeld heb je daar zowel zakelijk als prive profijt van. Wat je ook in de toekomst gaat doen, waar je ook werkt, je persoonlijke ontwikkeling neem je altijd mee.

Stel je vraag in de comments hieronder